Nieuws

Vloerstaande kasten van RVS voor grote installaties

Vloerstaande kast RVS

Het breedste pakket voor de beste prijs

CC Nederland heeft de vloerstaande kasten van ILINOX in haar assortiment, ook wel staande RVS kasten genoemd. We bieden vier verschillende series: de CC serie, de CX-A serie, de MX serie en de CX-H serie. Wanneer kies je voor welke vloerstaande kast? Je leest het in dit artikel.

1. Het hart van de machine

Vloerstaande RVS kasten worden ingezet als besturingskast van met name grotere installaties. In de zuivelindustrie, voedingsindustrie en compostverwerking komen we deze kasten vaak tegen. Vloerstaande kasten worden ‘in het veld’ geplaatst, waardoor ze waterdicht en van RVS moeten zijn. In de compostverwerking wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met agressieve middelen zoals ammoniak, waar RVS kasten goed tegen bestand zijn. Meestal is er een grote besturingskast nodig om alle componenten in de kast kwijt te kunnen. Een staande RVS kaast wordt vaak gebruikt voor een verwerkingslijn in een fabriek, als centrale plaats waar alle besturingen in gemonteerd zijn. Er zitten dan bijvoorbeeld frequentieregelaars in of grote stroomverdeelsystemen. De vloerstaande kast vormt dus het hart van de machine.

2. Benodigde ruimte bepaalt de juiste kast

Omdat de operator in principe niet op dagelijkse basis bij een vloerstaande kast hoeft te komen, zit er meestal geen bedieningselement op een staande RVS kast. Daarvoor heeft CC Nederland kleinere RVS kasten en bedieningskasten in haar assortiment. Hier kan een touchscreen en/of drukknop op gemonteerd kan worden. Zo worden wandkasten gebruikt voor kleinere lokale besturingen, bijvoorbeeld bij een lopende band. De naam zegt het al: wandkasten hang je per definitie op aan de wand. Als er veel gewicht in de kast moet kunnen, kan je beter kiezen voor een vloerstaande kast. De grootte en het gewicht van de installatie zijn dus met name bepalend voor welke kast geschikt is.

3. Vloerstaande kasten voor export naar Amerika

Op alle vloerstaande kasten van ILINOX zit een UL keurmerk, een veiligheidskeurmerk voor de Amerikaanse markt. Hierin staat bijvoorbeeld de mate van waterdichtheid omschreven, die in Nederland met IP waardes wordt omschreven. De meest toegepaste waarde is NEMA 4X. De ILINOX kasten voldoen hieraan. De hoge waterdichtheidsgraad van de vloerstaande kasten van ILINOX is uniek in de markt. Verder wordt in het UL keurmerk voorgeschreven hoe groot de plaatdikte moet zijn bij een bepaalde kastafmeting. Alle standaard vloerstaande kasten van ILINOX voldoen aan deze richtlijnen. Kortom, voor machinebouwers die exporteren naar Amerika biedt CC Nederland het breedste pakket wat er is, voor de beste prijs.

4. Vloerstaande RVS kasten bij CC Nederland

4.1 CC serie

De CC serie (waarbij CC staat voor Compact Cabinet) bestaat uit kasten die compleet worden geleverd met een vast dak, zijwanden en achterwand. Daardoor is dit de goedkoopste variant. Bovendien zijn dit de enige staande RVS kasten die verkrijgbaar zijn met een hoogte van 1640 mm. Dit is de kleinste vloerstaande kast in ons assortiment. Daarnaast kan je kiezen voor een standaard kast in de CC serie met een grootte van 1840 mm. Alle kasten in deze serie zijn alleen leverbaar met een diepte van 400 mm. Heb je meer ruimte nodig? Dan kom je al gauw bij onze andere series terecht.

4.2 CX-A serie

De kasten in de CX-A serie zijn de meest verkochte vloerstaande kasten. Deze kasten hebben een vast dak en verwijderbare zijwanden. Hierdoor zijn de kasten modulair en kun je eenvoudig de kasten koppelen om ze nog breder te maken. Ook kan dit van pas komen als er naderhand een aanpassing moet komen op de installatie en er een extra kast nodig is. De kasten zijn verkrijgbaar met een hoogte van 1800 mm of 2000 mm. Wat de diepte betreft kan er worden gekozen voor 400, 500 of 600 mm. Voor deze serie is het tevens mogelijk om een maatwerkkast te laten maken met specifieke wensen en afmetingen. Graag helpen wij je hiermee verder!

4.3 MX serie

De MX serie omvat kasten die volledig modulair zijn. De achterwand en het dak zijn hierbij dus ook los te halen. Ook deze serie is leverbaar met een hoogte van 1800 mm of 2000 mm en een standaard kastdiepte van 500, 600 of 800 mm. Deze grote diepte kan nodig zijn bij bijvoorbeeld grote frequentieregelaars die grote motoren aandrijven. De diepte van 800 mm kan ook toegepast worden indien de kast aan twee kanten bereikbaar moet zijn. Aan zowel de voor- als achterkant kan dan een deur gemonteerd worden. Uiteraard kunnen wij in deze serie ook een kast op maat maken en de kasten voorzien van laseruitsparingen.

4.4 CX-H serie

De CX-H serie is uniek en speciaal voor de voedingsindustrie ontwikkeld. ILINOX is de enige kastenproducent die HD vloerstaande kasten produceert. Deze kasten beschikken o.a. over blauwe siliconen afdichtingen en een schuin dak, conform EHEDG. Dat zijn de richtlijnen voor goede hygiëne in de voedingsindustrie. Met een schuin dak kan er geen vuil op het dak blijven liggen en wordt er gezorgd voor een goede afwatering. Een hygiënisch design, ook wel HD genoemd, betekent ook dat de kans op vuilophoping tot een minimum is beperkt. Hiervoor dient alles glad te zijn.

Let op: de richtlijnen gelden in principe alleen voor kasten die boven het voedsel hangen. Grote vloerstaande kasten hangen echter nooit boven het voedsel. Desondanks is het een veelvoorkomend beleid om alles volgens de hygiënerichtlijn in te richten. Bovendien zijn de kasten hierdoor eenvoudig te reinigen. Zo zijn de afdichtingen bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen. Daarom zijn onze vloerstaande kasten ook met een hygiënisch design beschikbaar.

4.5 Maatwerk

Andere afmetingen nodig dan wij aanbieden in de webshop? Geen probleem. Maatwerk is ook altijd een optie. Maatwerk betekent overigens niet alleen een kast op maat, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de kast geleverd te krijgen met geboorde gaten of uitsparingen waar nodig.

5. Accessoires CX-A en MX series: essentieel voor een complete kast

Om je kast uit de CX-A of de MX serie compleet te maken, heb je een sokkel, zijwanden, een bodemplaat en een montageplaat nodig. De CX-A en de MX kasten die je bestelt, zijn namelijk nog open aan de onderkant en hebben geen zijwanden. Daarnaast kunnen een montageplaat en hijsogen een uitkomst bieden bij het inrichten en plaatsen van de vloerstaande kast. Wij zetten alle accessoires voor je op een rijtje.

5.1 Bodemplaten

Bodemplaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo is er een keuze uit de ééndelige bodemplaat, een vaste plaat die een geheel vormt, en de meerdelige bodemplaat,  bestaande uit twee of drie delen. Verder bieden we de bodemplaat met een zelfsluitende foam-afdichting. De kabels gaan langs twee foamstrips die dankzij het foam rondom worden afgedicht. Foam is echter nooit waterdicht. Meestal wordt daarom een meerdelige bodemplaat gebruikt waar je eenvoudig waterdichte wartels of andere kabelsystemen in kan monteren.

5.2 Montageplaten

Standaard montageplaten worden geleverd als een grote dichte plaat waarop alle machinecomponenten gemonteerd kunnen worden. Verder gebruik je een tussenplaat als je twee kasten aan elkaar koppelt. Deze is bedoeld om de opening tussen de kasten te dichten, waarbij de tussenplaat ook gebruikt kan worden als een stukje montageplaat. Zo benut je de ruimte optimaal. Montageplaatgeleiders vormen een soort schuifsysteem. Grote montageplaten kan je door de deuropening tillen en vastzetten. Maar wanneer je bijvoorbeeld drie kasten aan elkaar gekoppeld hebt, kan dit beter met montageplaatgeleiders worden gedaan. Hiermee kan je de gekoppelde montageplaten eenvoudig in één keer de kast inschuiven. Ook voor enkele montageplaten biedt dit een uitkomst. Deze kunnen namelijk behoorlijk zwaar zijn als er veel zware componenten en regelaars op gemonteerd zijn. Vanwege het gewicht zijn hijsogen ook van belang bij het plaatsen van de vloerstaande kast.

5.3 Overige accessoires

Verstelbare voeten worden met name veel gebruikt in de voedingsindustrie. Deze maken het namelijk mogelijk om ook onder de vloerstaande kast te kunnen schoonmaken. Het gebruik van een sokkel geeft de vloerstaande kast een opstaande rand. Sokkels zijn ideaal voor het arrangeren van de kabels voordat ze de kast ingaan. Sokkels zijn bij ons verkrijgbaar in twee standaard hoogtes: 100 mm en 200 mm. Een kastkoppelkit is een set met een afdichting en benodigdheden om twee kasten aan elkaar te koppelen. Verder bieden we documenthouders, bijvoorbeeld voor aan de binnenkant van de deur, waar alle technische schema’s van de installatie handig in opgeborgen kunnen worden. Deze zijn met zelfklevend tape te plaatsen. Tot slot kan de vloerstaande kast compleet gemaakt worden met kastverlichting.

6. We helpen je graag!

Neem contact op en we helpen je graag met het samenstellen van de juiste vloerstaande kast. Ook ben je vrij om langs te komen om de kasten te bekijken, zodat je een betere keuze kunt maken.

C-Type behuizing beschermd tegen onbevoegde ontkoppeling door hangslotvergrendelelement CR CLK

Hangslotvergrendelelement CR CLK

Veiligheid is essentieel in het dagelijks leven, of het nu gaat om een airbag in een auto of de aardlekschakelaar in een huis. Ook in industriële installaties is de bescherming van mens en machine een topprioriteit.

Vooral bij risicovolle toepassingen, die tijdens productie niet mogen worden losgekoppeld of waarbij het aan- of afkoppelen van de stekker tijdens bedrijf gevaar oplevert, biedt dit blokkeringselement een eenvoudige en praktische oplossing voor de bescherming van medewerkers en machines.

Kenmerken van de hangslotvergrendeling CR CLK voor aan- en opbouwbehuizingen:

  • Gemaakt van roestvrijstaal en dus corrosiebestendig
  • Beveiligd tegen verlies met een koord en een gat op de bevestigingsschroeven van de behuizing
  • Optioneel hangslot TM BLC125 (apart verkrijgbaar)

Uitbreiding 21.21-behuizingen ILME

Uitbreiding 21.21-behuizingen ILME

ILME heeft haar serie compacte "21.21"-behuizingen uitgebreid met een nieuwe producten die zijn gericht op alle soorten omgevingsfactoren en installatiebehoeften.

De nieuwe behuizingen zijn verkrijgbaar bij CC Nederland.

De nieuwe behuizingen zijn ontwikkeld voor kabels met een grote diameter met een M25 kabeldoorvoer. Ze zijn uitermate geschikt voor robotica en industriële automatisering dankzij de flexibiliteit bij het aansluiten en de compacte afmetingen.

MKA behuizingen

De MKA metalen behuizingen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, passend bij de diverse toepassingseisen. Zo is er een standaard uitvoering, een EMC afgeschermde uitvoering en een uitvoering die bestand is tegen agressieve omgevingen. Ook kan er gekozen worden voor een behuizing met klassieke hendel met RVS rollen, of met een robuuste roestvrijstalen of gegalvaniseerde hendel voor hogere mechanische belastingen. De behuizingen zijn daarnaast geschikt voor vrij hangende kabelverbindingen.

MK behuizingen

De kunststof MK behuizingen zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal en zijn verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: RAL 7035 lichtgrijs of RAL 9005 zwart. Deze serie omvat modellen met nokken of een vergrendelingshendel, met of zonder gelijmde NBR afdichtingsrubber.

MGK behuizingen

De MGK metalen behuizingen voldoen aan de eisen voor hoge bescherming. Dankzij de speciale zwarte beschermende coating, en de schroef- of bajonetsluiting, bieden ze een IP68-beschermingsgraad waardoor ze geschikt zijn voor onderwaterdompeling.

Betrouwbare en breed toepasbare PLC’s van CC Nederland

PLC IDEC

Het assortiment van CC Nederland is opgedeeld in compacte PLC’s en modulaire PLC’s van het A-merk IDEC. Daarnaast is er een alles-in-één-PLC verkrijgbaar, waarbij een PLC in het touchscreen is geïntegreerd. IDEC PLC’s staan bekend om de betrouwbaarheid, wereldwijde toepasbaarheid en eenvoudige programmering. Het is al jarenlang een grote speler op het gebied van industriële automatisering. Wanneer je een PLC van IDEC in je toepassing installeert, kan je erop rekenen dat deze tientallen jaren meegaat. In dit artikel leggen we je meer uit over de diverse PLC’s van IDEC die bij CC Nederland verkrijgbaar zijn.

Wat is een PLC?

PLC staat voor programmable logic controller. Het is een kastje waarmee de besturing van een apparaat of machine wordt geregeld. Een PLC heeft altijd ingangen en uitgangen. Ingangen kunnen bijvoorbeeld sensoren of fotocellen zijn. Op een lopende band kan een sensor bijvoorbeeld een product registreren (ingang), waarna er automatisch een timer wordt gestart om vervolgens de motor van een lopende band te stoppen (uitgang). Er is dus altijd sprake van ingang, verwerking en uitgang.

De compacte FT1A PLC van IDEC: een brick type

Een compacte PLC wordt ook wel brick type PLC genoemd. De FT1A-serie van IDEC bestaat uit compacte PLC’s voorzien van alle benodigde keurmerken, zoals CE en UL. Hierbij horen ook alle scheepskeurmerken zoals ABS (American Bureau of Shipping), DNV-GL (Det Norske Veritas / Germanischer Lloyd), LR (Lloyds Register) en NK (NIPPON KAIJI KYOKAI). Dit maakt deze compacte PLC’s uitermate geschikt voor installaties aan boord van schepen. Daarnaast wordt de compacte PLC veel toegepast in tuinbouwmachines, verpakkingsmachines, metaalbewerkingsmachines, transportsystemen en farmaceutische machines. Het gaat meestal om de aansturing van kleine standalone machines, die dus niet in een netwerk staan of waarbij geen hoge rekenkracht nodig is. De FT1A-serie is een uitstekend alternatief voor de Siemens LOGO. De Siemens LOGO wordt namelijk vaak gebruikt als PLC, terwijl dit eigenlijk een smart relais is. Hierdoor is de Siemens LOGO bijvoorbeeld iets langzamer en beperkter in het aantal in- en uitgangen.

Er zijn keuzes te maken in het aantal in- en uitgangen (I/O) van de PLC. De 220 volt-versie heeft altijd relaisuitgangen en de 24 volt-versie heeft transistoruitgangen of relaisuitgangen. De standaard compacte FT1A PLC’s zijn beschikbaar in vier varianten: 12, 24, 40 of 48 I/O (Inputs/Outputs). Door een netwerk van PLC’s op te bouwen kan je het aantal I/O uitbreiden tot een maximum van 144 I/O.

FT1A LITE

De FT1A LITE is een basis PLC, zo goedkoop mogelijk, met een aantal in- en uitgangen, zonder display en zonder functietoetsen; het is een soort black box voor de meest eenvoudige toepassingen.

FT1A PRO

Voor het geval je wel behoefte hebt aan een display en functietoetsen is er de FT1A PRO. Zo is de PLC ook van buitenaf nog te besturen en kan er informatie gecommuniceerd worden naar de gebruiker of operator. Is er een HMI nodig (interactie tussen mens en machine)? Dan kies je voor de FT1A PRO of de FT1A TOUCH. Een alternatief is het aansluiten van een extern HMI display of een signaallamp waarmee de operator geïnformeerd wordt.

FT1A TOUCH

De FT1A TOUCH is een combinatie tussen een PLC en een touchscreen. Zo kan je op de hardware instellingen in de software aanpassen. Daarnaast is een touchscreen natuurlijk handig voor het tonen van meldingen, storingen, alarmen, voortgang, etc. De FT1A PRO wordt vaak in een schakelkast weggewerkt, terwijl de FT1A TOUCH ook in de machine kan worden gebouwd zodat deze zichtbaar is voor de operator. De FT1A TOUCH is verkrijgbaar met 12 I/O en 14 I/O. De 14 I/O uitvoering is uit te breiden met speciale uitbreidingscartridges. Is het nodig dat jouw machine grafische weergaven van het proces biedt? Dan kom je het verst met de FT1A TOUCH.

De modulaire FC6A PLC van IDEC: veel uitbreidingsmogelijkheden

De FC6A-serie bestaat uit modulaire PLC’s. Deze beschikken ook over meerdere communicatiemogelijkheden. De modulaire PLC’s zijn met kaarten uit te breiden tot wel 2.060 I/O. Voor zwaardere besturingsprocessen zijn deze PLC’s dus uitermate geschikt. Denk hierbij aan een gasdetectiesysteem of andere systemen waarbij een grote hoeveelheid data binnen moet komen. De PLC’s zijn tevens uit te breiden met een HMI met webserver. Lokaal kan daardoor een webpagina gemaakt worden, waardoor de gebruiker via een webbrowser de PLC kan aanpassen, monitoren en bedienen. Bovendien kan er een e-mailnotificatie worden ingesteld, bijvoorbeeld om een melding of een waarschuwing door te geven aan de gebruiker. De FC6A-serie kan ook gebruikt worden om objecten te positioneren, wat bijvoorbeeld handig kan zijn bij het exact positioneren van een lopende band. De PLC stuurt in dat geval de stappenmotoren aan.

Analoge versus digitale ingangen

De meest gebruikte in- en uitgangen van de FC6A-serie zijn digitaal, waarbij het signaal een 0 of een 1 is, ook kunnen er analoge in en uitgangen gebruikt worden. Analoge ingangen zijn variabele waarden van bijvoorbeeld een temperatuur, tankniveau of snelheid. De analoge uitgangen kunnen gebruikt worden voor het aansturen van bijvoorbeeld een frequentieregelaar. De variabele waarden zijn meestal 0-10V of 4-20mA. IDEC heeft ook speciale analoge uitbreidingen voor temperatuur of PID signalen.

Diverse CPU’s

De FC6A-serie is verkrijgbaar met verschillende CPU’s. Zo is er de CPU standaard en de CPU plus. De CPU plus heeft nóg meer geheugen dan de standaard CPU (zie onderstaande tabel). Verder beschikt de CPU plus over twee ethernetpoorten, terwijl de standaard er één heeft. Ook kan er via Bluetooth verbinding worden gemaakt met de CPU plus en beschikt de CPU plus van zichzelf al over een webserver. Daarnaast is er de CPU CAN, die is geschikt voor voertuigen en aggregaten. Die beschikt namelijk over een extra communicatiepoort voorzien van het CAN J1939 protocol.

De compacte FT1A PLC in vergelijking met de FC6A modulaire PLC’s

Kenmerken

FT1A

FC6A

FC6A Plus

Programmeergeheugen

47 KB

384 KB

800 KB

Maximaal I/O

144

508

2060

Data registers

2,000

56,000

260,000

Bit Memory

1,024

12,400

15,400

Timers

200

1,024

2,000

Tellers

200

512

512

 

Software: het programmeren van een PLC

Een PLC is eenvoudig te programmeren. Door middel van USB kan de PLC worden aangesloten op een computer. De gebruikersvriendelijke Automation Organizer Software is nodig om een PLC te kunnen programmeren. Hierin geef je eerst aan welk type PLC je programmeert en welk type programmering je toe wil passen. Met de software kun je ook eenvoudig een project simuleren en testen. De software is voorzien van een gratis updateservice waardoor er kosteloos een update geïnstalleerd kan worden indien beschikbaar.

Ladder (LDR) is de standaard programmeertaal. Dit is te vergelijken met een stroomkringschema, een gekanteld schema dat je van links naar rechts programmeert en leest. Het maken van een functieblokdiagram (FBD) is een alternatief, een meer grafische manier van programmeren. Dit is alleen mogelijk met de FT1A-serie, de compacte FT1A PLC dus. In de software kan je kiezen of je programmeert in Ladder of met functieblokken.

LED-machineverlichting als perfecte vervanger van TL-verlichting

led-machineverlichting IDEC

Het assortiment LED-machineverlichting van IDEC, dat CC Nederland levert, bestaat uit Europees gecertificeerde armaturen die ook op de lange termijn leverbaar zijn. Het grote voordeel van LED is dat het zo veel branduren heeft dat het zo’n 11 jaar mee gaat. Vervanging van de verlichting in de machine is daardoor bijna nooit nodig. Dit maakt LED-machineverlichting de perfecte vervanger van conventionele TL-verlichting. In dit artikel lees je meer over de voordelen van LED en ons aanbod.

Voordelen van LED en nadelen van TL

TL-buizen zijn bijzonder gevoelig voor trillingen, wat in het bijzonder bij toepassingen in machines behoorlijk onhandig kan zijn. Dit soort verlichting dient dus vaak vervangen te worden in machines. Met name in het geval van industriële TL-verlichting is dat meestal een vervelende klus. CC Nederland biedt een universele LF2B LED-lamp voor machines die je kunt zien als dé vervanger van TL-verlichting. Met een levensduur van zo’n 11 jaar hoef je deze niet of nooit te vervangen. Montage is bovendien zeer eenvoudig, dankzij de universele C-clips. Onze universele armaturen zijn verkrijgbaar met spanningen 12-24 VDC en 100-240 VAC.

Gebruik je normaal gesproken TL-buizen met een beschermingsbuis eromheen? Dan zijn de ronde buisarmaturen van CC Nederland uitstekende vervangers. Een voordeel van deze armaturen is dat ze in de praktijk verstelbaar zijn. Dat wil zeggen, de buis kan gedraaid worden zodat er een ander oppervlak belicht wordt. Een ander voordeel is dat de buisarmatuur aangesloten wordt door middel van een connector. Dit biedt flexibiliteit in de aansluiting van de LED-machinelamp.

LED-strip voor diverse toepassingen

De LF1B ecoline is een eenvoudige LED-strip die via twee montagepunten aan de buitenkant van een machine bevestigd kan worden. De LF1B ecoline wordt ook wel LED-strip genoemd. Deze is beschikbaar in afmetingen van 10 centimeter tot 1 meter lang. Het is tevens mogelijk om de LF1B ecoline in diverse lichtkleuren te bestellen. Hierdoor kan deze machineverlichting ook als signaleringsfunctie ingezet worden. Daar hebben we eventueel ook signaleringslampen voor. De LF1B ecoline beschikt over een transparante of opalen kunststoflens. De LF1B ecoline machineverlichting wordt in een breed scala aan machines toegepast. De lampen worden vaak gebruikt om een deel van de machine uit te lichten waar de operator zijn of haar werkzaamheden verricht.

Robuuste LED-machineverlichting

Alle robuuste LED-machineverlichtingen van CC Nederland beschikken over een RVS behuizing en een glazen of polycarbonaat lens. Robuuste LED-lampen worden gebruikt als onderdeel van de machine. Deze LED-lampen worden met name toegepast in metaalbewerkingsmachines, waarin bijvoorbeeld met snijolie wordt gewerkt. RVS is hier namelijk bestand tegen. De LF1D-C robuuste compacte machineverlichting is het best te omschrijven als de lichtspot voor machines. Deze LED-lamp biedt fel licht waarmee één specifiek object optimaal belicht kan worden. Deze worden veel op CNC-machines toegepast. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een felle lamp te plaatsen bij een draaibank of freesbank om de klem in de machine goed zichtbaar te maken. In onze LF1D robuuste opbouwlamp en LF2D robuuste inbouwlamp worden dezelfde soort LED’s gebruikt. Deze bieden echter een bredere lichtbundel. De LF1D-J/H robuust lang biedt een vlak aan licht dat volledig oplicht.

Lens van de LED-machinelamp: transparant of opaal

Voor al onze machineverlichting geldt dat je kunt kiezen voor een transparante lens of een opaallens. Laatstgenoemde optie is het meest geschikt als gebruikers recht in de lamp kunnen kijken, om verblinding te voorkomen. Een transparante lens heeft daarentegen als voordeel dat deze meer licht geeft.

Lichtsterkte

In onze webshop filter je de machineverlichting met het aantal LUX op een halve meter afstand. Wil je weten welke lamp je nodig hebt om iets op een grotere afstand te belichten? Neem dan contact met ons op.

QTMB-doorvoertule: One size fits all!

QTMB-doorvoertule

Nieuw bij CC Nederland: de flexibele QTMB-doorvoertule van ICOTEK. Ook zijn er nieuwe maten verkrijgbaar voor de schroefloze voorgemonteerde kabeldoorvoer KEL-QUICK. De nieuwe QTMB-doorvoeringen maken de invoer van voorgeconfectioneerde kabels in het KEL-QUICK-systeem mogelijk. Een groot voordeel van de nieuwe doorvoertulen is de flexibiliteit tot 3 mm. Dat is met name interessant als je van tevoren de exacte kabeldiameter nog niet weet. De innovatieve golfsnede zorgt bovendien voor een betere afdichting. Het is nu voor het eerst mogelijk om grotere kabels, met een klembereik tot 23 mm, door te voeren.

Een klembereik van 14-23 mm met slechts vier tulen

Er zijn vier verschillende maten van de QTMB-tulen, waarmee je een klembereik hebt van 14 tot 23 mm. De nieuwe doorvoertulen zijn perfect te combineren met de nieuwe maten van het KEL-QUICK-systeem. De frames deze systemen kunnen worden vergrendeld en dus zonder schroeven worden gemonteerd. Er zijn vijf nieuwe versies van de KEL-QUICK-frames.

Zowel de QTMB-doorvoertulen als de KEL-QUICK-frames hebben een beschermingsgraad van IP54.  Een verhoogde trekontlasting kan worden bereikt door ze te bundelen met een kabelbinder.

Vraag een gratis ICOTEK sample kit aan

Producten van ICOTEK uitproberen? Dat kan! Bij CC Nederland kan je een gratis sample kit aanvragen via dit formulier.

De beste kabeldoorvoer voor machines: een overzicht

Kabeldoorvoer kabelmanagement

Kabelmanagement is essentieel bij de productie en implementatie van machines, in de breedste zin van het woord. Daarom heeft CC Nederland de kabeldoorvoerproducten van ICOTEK in haar assortiment. De kabelafscherming van ICOTEK is efficiënt, betrouwbaar en bijzonder eenvoudig in de montage. Voor elke toepassing is er een geschikt kabeldoorvoersysteem beschikbaar. In dit artikel lichten we drie belangrijke productgroepen uit omtrent kabelmanagement: frames, wartels en platen. Maar we beginnen met de basis: wat verstaan we onder kabelmanagement?

Wat is kabelmanagement?

Kabelmanagement is het efficiënt en veilig verwerken van kabels rondom of binnen technische apparatuur. Door de kabeldoorvoer goed te organiseren behoud je overzicht over je kabelnetwerk. Bovendien zorg je voor het behoud van de kabel en een optimale en veilige werking van de machines waarop de kabels zijn aangesloten.

Kabeldoorvoer van ICOTEK: snelle en eenvoudige montage

Alle producten van ICOTEK worden gekenmerkt door de snelle en eenvoudige montage. In sommige gevallen is er zelfs geen gereedschap nodig.

1.    Modulaire kabeldoorvoerframes: een gepatenteerd systeem van ICOTEK

Voor het invoeren en afdichten van geconfectioneerde kabels met industriële connectoren heeft ICOTEK een speciaal systeem met modulaire frames ontwikkeld. De frames zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame is te vinden. Een groot voordeel van de frames van ICOTEK is het grote aantal kabels dat op het kleine oppervlak verwerkt kan worden.

Splitframes: eenvoudig en efficiënt kabelmanagement

De kabeldoorvoersystemen van ICOTEK worden gekenmerkt door splitframes. Dat wil zeggen dat de frames gespleten doorvoertules bevatten. Hierdoor hoef je de kabels niet handmatig te bewerken. Bovendien kan er een grote diversiteit aan kabels worden doorgevoerd, omdat er verschillende tules in een frame geplaatst kunnen worden. Kortom, het doorvoeren van kabels wordt door het gebruik van frames bijzonder eenvoudig, snel en kostenefficiënt.

Het unieke KEL-systeem

De KEL-systemen van ICOTEK bestaan uit een frame dat is op te delen en meerdere gleuven waarin doorvoertules geplaatst kunnen worden. Belangrijk is dat de doorvoertules die gebruikt worden passen bij de diameters van de kabels. Alleen dan is er een hoge mate van bescherming (tot IP68/UL type 4X) en biedt het systeem trekontlasting zoals omschreven in de norm EN 62444. De KEL-systemen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zodat er voor elke toepassing een geschikt frame te vinden is. Indien je het kabeldoorvoerframe plaatst in een omgeving waarin veel vocht en/of stof voorkomt, raden wij de KEL-ER-serie aan. Heb je weinig ruimte om al je kabels te organiseren? Kies dan voor een frame uit de KEL-E-serie. Voor kabels met een grote diameter (tot 75 mm) kun je het beste een kabeldoorvoerframe uit de KEL-183-serie aanschaffen.

2.    Deelbare wartels: volledig deelbaar en gebruiksvriendelijk

Voor het doorvoeren van connectorkabels of complete kabelbomen in behuizingen, bedieningspanelen of machines, gebruik je een deelbare wartel. Net als de frames zijn de wartels van ICOTEK deelbaar, waardoor er ruimte is voor het georganiseerd doorvoeren van diverse kabels (met een diameter van maximaal 35 mm). Er is ruimte voor maximaal vier nauwsluitende doorvoertules, afhankelijk van de grootte van de wartel.

Doorknippen kabels en opnieuw aansluiten niet nodig

Het grote voordeel van de wartels van ICOTEK is dat het doorknippen van kabels niet nodig is, in tegenstelling tot conventionele wartels. Dit maakt montage bijzonder eenvoudig en de garantie op je kabels blijft zo ook nog eens behouden. Bovendien is het hierdoor mogelijk om elektrische, pneumatische of hydraulische leidingen zonder connectoren en geribbelde leidingen en slangen door te voeren en af te dichten. Ook het monteren van de wartel in of op de toepassing is een fluitje van een cent. De wartel kan in de muur geklikt worden of geschroefd met een zeskantige borgmoer, zonder gereedschap.

Welke wartel past bij mijn toepassing?

De klassieker onder de wartels is de KVT van ICOTEK, voor een breed scala aan toepassingen. Voor een hoge mate van bescherming tegen vocht en stof kies je voor de KVT-ER. Indien er voor jouw toepassing frontale montage benodigd is, gebruik je de KVT 80. Deze wartel is daardoor tevens geschikt voor een grote stekker met CEE-vorm. Wil je een grote connector doorvoeren? Dan raden we de KVT-SNAP aan. Doorvoeren in een hoek van 90°, ten opzichte van de behuizing of de machinewand, doe je met de KVT-W90.

3.    Doorvoerplaten

Voor kabeldoorvoer in schakelkasten, panelen of machines gebruik je de doorvoerplaten van ICOTEK. Hiermee wordt een goed alternatief geboden voor traditionele kabelwartels zodat kosten, ruimte en tijd bespaard kunnen worden. De dichtheid van de kabels wordt bovendien aanzienlijk verhoogd met het gebruik van een doorvoerplaat. De montagetijd is daarnaast een stuk korter in vergelijking met de montagetijd van een meerdere wartels. Er is immers maar één uitsparing nodig.

Diverse vormen en maten

Er kan gekozen worden voor een robuust frame van metaal of van kunststof. De platen zijn verkrijgbaar in een rechthoekige vorm, maar ook in een ronde vorm (KEL-DP en KEL-DPZ). In de plaat is ruimte gemaakt voor meerdere kabels met diverse diameters in de vorm van membranen. Je prikt simpelweg de membranen door die je wilt gebruiken en hier voer je de kabel doorheen. De kabels worden dubbel afgedicht dankzij de conische vormen aan de achterkant van de plaat.

Vraag een gratis ICOTEK sample kit aan

Producten van ICOTEK uitproberen? Dat kan! Bij CC Nederland kan je een gratis sample kit aanvragen via dit formulier.

Advies op maat

Natuurlijk zijn er nog meer kabeldoorvoersystemen en -oplossingen verkrijgbaar. Neem contact op met de experts van CC Nederland om vast te stellen welk systeem het beste past bij jouw situatie!

Machinebouw, een succesvolle beurs

Arjan en Bas van CC Nederland

Afgelopen dinsdag hebben we weer vele bezoekers mogen ontvangen op onze stand tijdens het Machinebouwevent in den Bosch. Vele klanten hebben advies ontvangen over Icotek kabeldoorvoersystemen, Ilinox rvs kasten, IDEC greepschakelaars, WERMA signalering en ILME connectoren. Wij kijken terug op een geslaagde beurs.

Weer een nieuw lid in het CC-team!

Bas & Jerry schudden de hand

Vanaf heden zullen al onze pakketten en pallets met liefde verzameld en ingepakt worden door Jerry Mussche. “Welcome to the team Jerry!”
Wil je meer te weten komen over Jerry, klik dan hier.

Noodstopschakelaars van CC Nederland: compact en veilig

Noodstopschakelaars-CC-Nederland

Noodstopschakelaars, ook wel E-stops genoemd, worden toegepast in allerlei soorten machines. De functie van de noodstopschakelaar is simpel: als er noodsituatie is, druk je op de knop en de machine stopt. Zo simpel als de functie is, zo streng zijn de eisen waaraan de noodstopknop moet voldoen. Het is immers een essentieel onderdeel in machines. Om verwondingen, letsel of nog ernstigere situaties te voorkomen, moet je er altijd zeker van kunnen zijn dat de noodstopknop goed functioneert. In de noodstopschakelaars van CC Nederland zijn verschillende technische innovaties toegepast om de veiligheid van machineoperators te waarborgen.

 

Veiligheidseisen voor noodstopknoppen

Tekstvak Europese regels noodstopEen van de eisen waar noodstopknoppen aan moeten voldoen, zoals vastgelegd in de Europese machinerichtlijn 2006/42/EG, is dat ze in de meeste gevallen moeten beschikken over dubbele contacten. Als een van de contacten niet functioneert, zal er zo altijd terug worden gevallen op het tweede contact. Volgens de norm mag een enkele oorzaak van falen namelijk niet leiden tot gevaar. Daarnaast dienen de contacten van een noodstop verbreekcontacten te zijn, ofwel NC-contacten (normally closed contacten). Dat wil zeggen dat de contacten in rust gesloten zijn. Als de schakelaar ingedrukt wordt, worden de contacten verbroken. Het grote voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld een kabelbreuk direct gedetecteerd wordt. De contacten staan dan namelijk niet meer met elkaar in verbinding, wat de noodstop zal activeren. Ook als een van de contacten blijft “plakken” zal er door het veiligheidsrelais geschakeld worden naar een veilige situatie. Tot slot wordt er voorgeschreven dat een noodstopschakelaar een rode operator moet hebben en wordt voorzien van een gele achtergrond.  Zo is de knop herkenbaar en altijd snel te vinden. CC Nederland biedt hiervoor diverse gele markeerplaten en ledindicatieringen aan.

Safe Break Technology

De IDEC noodstopschakelaars van CC Nederland beschikken over Safe Break Technology (met uitzondering van de YW-serie en de HW-serie). Dit garandeert dat de machine stopt als de noodstopknop beschadigd is, ook als de operator niet gemonteerd is op het contactelement. Zo wordt er dus altijd een veilige situatie behouden. Dat is te danken aan de omgekeerde energiestructuur. Dit wordt weergegeven op onderstaande afbeelding.

E-stops

De werking van noodstopknoppen uit de X-serie van IDEC (links) en traditionele noodstopknoppen (rechts)

Als je op traditionele noodstopknoppen drukt, wordt er druk op de veer gezet, zodat de NC-contacten uit elkaar gaan. Bij noodstopschakelaars met Safe Break Technology is het andersom. Er staat druk op de veer om de NC-contacten bij elkaar te houden. Het indrukken van de knop zorgt ervoor dat de druk wegvalt, waardoor de machine stopt. Als de knop niet meer functioneert, en de druk op de veer dus verdwijnt, wordt de noodstop met Safe Break Technology automatisch geactiveerd. Machines met traditionele noodstopschakelaars kunnen in dat geval echter nog wel doordraaien.

 

Zo kies je de juiste noodstopschakelaar

CC Nederland beschikt over een breed assortiment aan noodstopschakelaars. Zo is er altijd een noodstopknop te vinden die geschikt is voor jouw toepassing. Aan de hand van onderstaande vijf factoren, bepaal je welke noodstopschakelaar jij nodig hebt.

1.     Afmetingen

Machines worden steeds kleiner en dus is het vinden van ruimte voor alle onderdelen in de constructie een toenemend probleem. Dat geldt ook voor de verwerking van de noodstopschakelaar. Daarom is het van belang om als eerst vast te stellen wat de diameter mag zijn van het gat waarin de noodstopknop gemonteerd wordt. In de branche worden diameters van 16 mm, 22 mm en 30 mm als standaardmaten gebruikt. De kleinere noodstopknoppen, zoals de X6-serie, zijn bijvoorbeeld toepasbaar in afstandsbedieningen. Als er weinig inbouwruimte is, zijn deze noodstoppen ideaal. De grotere noodstopknoppen worden veelal toegepast in productiemachines en voertuigen. Ook kan gekozen worden voor de grootte van de rode operator, ook wel paddenstoelknop genoemd. De operators zijn verkrijgbaar in diamters van 29 mm tot 60 mm. Welke diameter voor jou geschikt is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Als je met handschoenen werkt, vind je het wellicht prettiger om met een grotere knop te werken.

Kies voor ruimtebesparing met de X-series

Traditionele noodstopknoppen nemen aan de achterkant vaak veel ruimte in de machine in. Een groot voordeel van onze XA-serie (16 mm), XW-serie (22 mm) en XN-serie (30 mm) is dat deze over een compact contactblok beschikken, waardoor de inbouwdiepte minimaal is. Bovendien kunnen er meer contacten in dit blok verwerkt worden (maximaal vier contacten plus een ledaansluiting) dan in traditionele contactblokken. Wil je extra contacten toevoegen aan een traditionele noodstopknop, dan zal je een extra contactblok moeten toevoegen, wat nog meer ruimte kost.

2.     Het aantal contacten

Meestal wordt er gebruik gemaakt van twee NC-contacten in de noodstopknop, zoals omschreven in de machinerichtlijn. In sommige constructies is het wenselijk om over een derde en vierde contact te beschikken. Als je bij activatie van de noodstop bijvoorbeeld een melding wil krijgen op een extern besturingssysteem, zoals een PLC, is er een extra contact nodig. Dit contact wordt ook wel een hulpcontact of monitoringscontact genoemd. Als de machineoperator een melding krijgt, kan hij bijvoorbeeld direct zien welke noodstopknop waar geactiveerd is.

3.     Aansluitingsmethode

Een derde factor die bepalend is in de keuze van een noodstopschakelaar, is de gewenste aansluitingsmethode. Kleinere noodstopschakelaars worden vaak gemonteerd door middel van een soldeeraansluiting, omdat daarbij geen ruimte is voor een schroefaansluiting. De grotere uitvoeringen worden veelal wel voorzien van een schroefaansluiting.

4.     Plaats

Niet alle noodstopknoppen worden in de machine gebouwd. Je kan ook kiezen voor een opbouwknop. De noodstopschakelaar wordt dan op een extern station gemonteerd. Deze wordt vervolgens aangesloten op de centrale veiligheidssturing van de machine. Opbouwknoppen kunnen zo eenvoudig op elke gewenste plek geplaatst worden. In een lange productielijn is het bijvoorbeeld wenselijk om meerdere noodstopknoppen te plaatsen. Een belangrijk aspect van de noodstop is namelijk dat deze alle machines en gevaren uit kan schakelen die in het gezichtsveld aanwezig zijn, bijvoorbeeld als een machineoperator een collega in gevaar ziet. In dit geval is er sprake van een lijnnoodstop. Een noodstopknop moet dus altijd binnen handbereik zijn.

5.     Ledindicatie

Tot slot kan er gekozen worden voor een knop met of zonder ledindicatie. Op noodstopknoppen met ledindicatie gaat er een lampje branden als de noodstop geactiveerd is. Zo kan snel en eenvoudig gedetecteerd en gesignaleerd worden welke noodstopschakelaar is geactiveerd. Als je kiest voor een knop zonder ledindicatie, kan je altijd een ledindicatiering toevoegen, ook als de constructie al af is.

 

Noodstopknoppen voor internationaal gebruik

Na het activeren van een noodstop dient deze ontgrendeld te worden. Met de noodstopschakelaars van CC Nederland kan dat op twee manieren: door te draaien of door te trekken. Dit maakt onze noodstopschakelaars geschikt voor toepassingen in zowel Europa (waar een draaiontgrendeling de standaard is) als Amerika (waar een trekontgrendeling de standaard is). Dat is wel zo handig als je jouw machines levert in landen op meerdere continenten.

 

Noodstopknoppen in de voedingsindustrie

Speciaal voor de voedselindustrie biedt CC Nederland een serie noodstopschakelaars aan die voldoet aan de hygiëne-eisen: de XW Hygienic Design. De operator van deze schakelaar is voorzien van een glad design. Knoppen die ribbels bevatten, zouden namelijk vuil vast kunnen houden. Dit brengt de hygiëne in gevaar. Onze noodstopschakelaars voor de voedingsindustrie zijn verkrijgbaar met twee tot vier contacten. Ook zijn er een uitvoeringen met ledindicatie.

 

Persoonlijk advies

Wil jij persoonlijk advies over welke noodstopschakelaar het beste past in jouw constructie? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via de chat of ons contactformulier. Ook kan je een mailtje sturen naar info@ccned.nl of even bellen naar 079 82 000 20. Onze experts staan altijd voor je klaar!

Scroll to top