Van 24 t/m 27 september staan wij op de WoTS beurs in Utrecht registreer hier

Nieuws

Vernieuwde uitvoering voor de IDEC YB drukknop- en noodstopkasten

Drukknop- en noodstopkasten beschermen de bedradingen en aansluitingen van druk- en noodstopknoppen. Met deze knoppen zijn machines en apparaten decentraal te bedienen. In het assortiment van CC Nederland vind je de vernieuwde drukknop- en noodstopkasten van de IDEC YB-serie. In dit artikel lees je de grootste voordelen en belangrijkste eigenschappen van de vernieuwde IDEC YB-serie.

Waarvoor worden drukknop- en noodstopkasten gebruikt?

Drukknop- en noodstopkasten zijn compacte behuizingen die in verschillende industrieën worden gebruikt ter bescherming van drukknoppen, schakelaars en noodstopknoppen.

Veelvoorkomende toepassingen van de IDEC YB-series zijn:

  • Machinebediening
  • Verpakkings- en agrarische machines
  • Industriële automatisering
  • Beschermingstoepassingen
  • Veiligheids- en automatiseringsoplossingen

Waar moet een drukknop- of noodstopkast aan voldoen?

Omdat de drukknop en noodstoppen in veeleisende omstandigheden worden gebruikt, is het essentieel dat de kasten de inhoud beschermen tegen het binnendringen van vocht, stof en vuil.

De belangrijkste eisen aan de kasten zijn:

  • Bescherming tegen vocht
  • Bescherming tegen vuil en stof
  • Eenvoudig te monteren op een vlak oppervlakte
  • Bestand tegen corrosieve (schoonmaak)middelen
  • Bestand tegen hoge en lage temperaturen
  • Compatibiliteit met universele drukknoppen, schakelaars en noodknoppen

Verbeterde bescherming en eenvoudigere installatie van de vernieuwde IDEC YB-series

Bevestigingspunten buiten de kast
De belangrijkste verbetering ten opzichte van de oude editie, zijn de externe bevestigingspunten die nu aan de buitenkant van de kast zitten. Hierdoor wordt de interne ruimte groter en is de behuizing eenvoudiger te installeren (zelfs op moeilijk bereikbare plekken). Doordat de bevestigingspunten nu buiten de kast zitten, is het niet langer nodig om de deksel van de kastjes los te schroeven voor montage.

Andere voordelen van de IDEC YB-series

  • De IP-waarde van IP65 beschermt de inhoud tegen indringing van vuil en vocht.
  • Geschikt voor gebruik in corrosieve of veelvuldig gereinigde ruimtes.
  • Bestand tegen temperaturen van -25 tot 60 °C.
  • De universele uitsparing heeft een diameter van 22 millimeter en is geschikt voor alle drukknoppen en schakelaars met deze afmeting, waaronder: noodstoppen, indicators, controlelampen of keuzeschakelaars.
  • De behuizing is voorzien van verschillende uitbreekpoorten waardoor de noodstopkast eenvoudig aan te sluiten is met bekabeling.

De IDEC YB-serie is beschikbaar in een standaard industriële kleur of in geel voor gebruik met een noodstop. Ook meteen de knop of schakelaar bijbestellen? Bekijk alle schakelaars en drukknoppen of selecteer een noodstopknop.

Is de kast alleen geschikt voor drukknoppen en noodstopknoppen?

De IDEC-YB kasten worden voornamelijk gebruikt voor standaard druk- of noodstopknoppen. Naast het gebruik van drukknoppen, zijn ze ook geschikt voor andere toepassingen. Hieronder vind je alle een aantal andere toepassingen met een link naar het assortiment:

Extra beveiliging en informatie door led-indicatie en beschermkragen

Wil je in één opslag zien of de noodstopknop is ingeschakeld? Of zeker weten dat de operator niet per ongeluk wordt ingedrukt? In dat geval biedt IDEC extra accessoires. Met de IDEC-beschermkraag voorkom je dat een noodknop per ongeluk wordt ingedrukt. Met de APEM QH led-indicatie weet je door de visuele verduidelijking precies in welke modus de knop staat. De ring wordt eenvoudig rond de knop bevestigd. Wil je verduidelijken dat het om een noodstopknop gaat? Bestel dan de markeerplaat voor de noodstopknop.

Meer informatie over IDEC YB drukknop- of noodstopkasten?

Meer informatie over de vernieuwde IDEC YB-series? Bekijk de datasheet of brochure. Krijg je liever maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Wat is een IP-waarde?

Test IP-waarden

IP staat voor ‘Ingress Protection’. Met deze waarde wordt de stof- en waterdichtheid van producten aangegeven. Door een test uit te voeren op de producten, wordt de water- en stofbestendigheid gemeten. Hierdoor weet de gebruiker in welke omstandigheden dit product te gebruiken is. Maar hoe werkt het precies? Waar staan de waarden voor? En hoe worden IP-waarden per product bepaald? In dit artikel lees je alles over IP-waarden.

Waarvoor worden IP-waarden gebruikt?

In het verleden was onduidelijk in welke mate producten water- of stofdicht waren; een producent kon een product waterdicht noemen, maar het bleef onduidelijk in welke mate dit product dan echt waterdicht was. Hiervoor zijn IP-waarden in het leven geroepen. Deze worden gebruikt als internationale standaard voor de water- en stofdichtheid van producten. Deze IP-waarden worden genormaliseerd door de IEC (International Electrotechnical Commission) in de norm IEC 60529. De mate van stof- of waterdichtheid wordt met een omschrijving aangeduid, bijvoorbeeld: het product doorstaat 30 minuten onderdompelen in water op 1 meter diepte. Hierdoor is de test objectief en wordt de term ‘waterdicht’ of ‘stofdicht’ beter gespecificeerd.

Hoe werken IP-waarden?

De IP-waarde wordt altijd omschreven aan de hand van twee cijfers achter de letters IP. Het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan en de tweede de waterbestendigheid:

IP-XX = Stofbestendigheid
IP-XX = Waterbestendigheid

In onderstaande twee tabellen zie je welke IP-waarden er zijn en tegen welke blootstelling ze bestand zijn.

Stofbestendigheid

IP-0X

Geen stofbescherming

IP-1X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 50 mm

IP-2X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 12,5 mm

IP-3X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 2,5 mm

IP-4X

Bescherming tegen voorwerpen groter dan 1 mm

IP-5X

Niet geheel stofvrij, maar beschermt product voldoende zodat het product blijft functioneren.

IP-6X

Volledige bescherming tegen stof.

 

Vochtbestendigheid

IP-X0

Geen vochtbescherming

IP-X1

Bestand tegen vallende druppels

IP-X2

Bestand tegen vallende druppels op een 15 graden gekanteld apparaat

IP-X3

Bestand tegen besproeiing op een 60 of -60 graden gekanteld apparaat tot 10 liter per minuut

IP-X4

Bestand tegen besproeiing onder elke hoek tot 10 liter per minuut

IP-X5

Bestand tegen bespuiten onder elke hoek tot 12,5 liter per minuut

IP-X6

Bestand tegen bespuiten onder elke hoek tot 100 liter per minuut

IP-X6K

Bestand tegen bespuiten onder elke hoek tot 100 liter per minuut, ook onder hoge druk (druk van 150 psi voor 3 minuten op 3 meter).

IP-X7

Bestand tegen 30 minuten onderdompelen op 1 meter diepte

IP-X8

Waterdicht en blijft bruikbaar onder water volgens de door de fabrikant opgegeven omstandigheden

IP-X9

Vochtdicht en blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad boven de 90% of zelfs bij besproeiing onder hoge druk.

IP-X9K

Vochtdicht en blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad boven de 90% of zelfs bij besproeiing onder hoge druk van dichtbij met warm water (80 graden).

 

Let op: het komt voor dat apparatuur twee IP-waarden krijgt. Als de apparatuur bijvoorbeeld bestand is tegen onderdompelen, kan het zijn dat deze niet bestand is tegen bespuiten. Als het product ook hiervoor de test doorstaat, krijgt het product twee IP-waarden. Dit wordt bijvoorbeeld aangeduid als IP-X6/IPX7. Een hogere IP-waarde wil dus niet per definitie zeggen dat deze een hogere mate van waterdichtheid heeft.

Wat is het verschil tussen IP-69K en IP-69 of IP-66 en IP66K?

In het schema hierboven valt meteen op dat er twee “vreemde” IP-waarden zijn, namelijk de IP-waarden met een K op het einde. Deze K-toevoeging geeft aan dat de test aan nog strengere eisen moet voldoen. De IEC heeft deze parameter niet standaard opgenomen, maar deze wordt bepaald in de ISO-normering 20653. De toevoeging is oorspronkelijk bedacht om de mate van bescherming van wegvoertuigen tegen zware wasbeurten aan te duiden. Deze toevoeging heeft daarmee voordelen, omdat de apparatuur die deze aanduiding draagt extra bestand is tegen bijvoorbeeld hogedrukreiniging of warm water.

Hoe worden de IP-waarden bepaald?

Met zoveel variatie in mogelijke IP-waarden is een objectieve meting nodig om de normering vast te stellen. Er is maar één mogelijke manier om dit te doen en dat is testen. Het apparaat wordt voor elke waarde van stof- en waterdichtheid getest, waarna de normering wordt vastgesteld.

Bekijk de video hieronder om te zien hoe de IP-waarde wordt bepaald:

Wat is het verschil tussen de IP-waarde en NEMA-rating?

Naast de IP-normering is er ook een Amerikaanse tegenhanger genaamd NEMA. NEMA staat voor National Electrical Manufacturers Association en geeft vergelijkbare standaarden onder de NEMA-normering 250. De waarden zijn vergelijkbaar, maar niet helemaal gelijk. NEMA vraagt enkele aanvullende testen van producenten, waaronder tests bij vrieskou. Desondanks zijn de water- en stofdichtheidsparameters vergelijkbaar.

Hieronder vind je een schema om te zien welke NEMA-rating vergelijkbaar is met welke IP-waarde:

IP-waarde

NEMA-rating

IP-20

1

IP-22

2

IP-55

3, 3X, 3S, 3SX

IP-24

3R, 3RX

IP-44, IP-66, IP-65

4, 4X

IP-53

5

IP-67

6

IP-68

6P

IP-54

12, 12K, 13

Extra toevoegingen op de IP-normering

Soms krijgt een IP-waarde een extra toevoeging, bijvoorbeeld IP-XXAK. Hierbij geeft de eerste letter aan in welke mate de gebruiker beschermd is tegen de gevaarlijke delen van het apparaat binnen de behuizing. Dit kan bijvoorbeeld relevant zijn tijdens onderhoudswerkzaamheden van apparatuur.

Bij de eerste extra lettertoevoeging is het volgende mogelijk:

IP-XXAX            Bescherming achterkant van een hand (50 mm diameter)
IP-XXBX            Bescherming vinger (12 mm diameter & 80 mm lengte)
IP-XXCX            Bescherming gereedschap (2,5 mm diameter & 100 mm lengte)
IP-XXDX            Bescherming draad ((1 mm diameter & 100 mm lengte)

De tweede extra lettertoevoeging geeft een waarde af om de bescherming in verschillende omstandigheden te specificeren.

IP-XXXF             Bestand tegen olie
IP-XXXH            Bestand tegen hoogspanning
IP-XXXM           Apparaat is tijdens de vochttest ook blootgesteld aan beweging
IP-XXXS             Apparaat is tijdens de vochttest niet blootgesteld aan beweging
IP-XXXW           Bestand tegen alle weersomstandigheden

Mechanische krachtbescherming

Naast de twee vaste cijfers, was in het verleden ook een derde cijfer mogelijk. Deze gaf de stootbestendigheid van de apparatuur aan, waarbij het apparaat werd getest op mechanische kracht in joule. Deze extra toevoeging is irrelevant geworden, omdat hiervoor een aparte normering is ingevoerd, namelijk: IEC 62262:2002.

Welke IP-waarde heb ik nodig?

De IP-waarde die jij nodig hebt, is helemaal afhankelijk van het gebruik van de apparatuur. Bepaal waar en hoe het apparaat wordt gebruikt en bedenk welke blootstelling aan vocht en/of stof van toepassing is. Je vindt de IP-waarden van onze producten op de specifieke productpagina’s. Twijfel je of het product geschikt is voor jouw situatie? Neem dan contact op met onze experts. Zij kijken graag met je mee.

 

Nieuwe generatie haakse kabeldoorvoeren IP65

Haakse kabeldoorvoeren ICOTEK

Met de nieuwe KEL-FG-ER omvat icotek ‘s beproefde KEL-FG productserie nu beschermingsklasse IP65. De nieuwe deelbare kabeldoorvoer maakt het mogelijk om kabels in een hoek van 90° door te voeren en af te dichten. De KEL-FG-ER is geschikt voor kabels met en zonder connectoren. Afhankelijk van de bouwvorm worden kabels met een diameter van 1 tot 35 mm (ICOTEK enkele doorvoertules KT 1 - 34) geleid, afgedicht met IP65 en voorzien van een trekontlasting conform DIN EN 62444.

De beschermingsgraad IP65 wordt bereikt door een extra afdichting die in het deksel is geïntegreerd. Een andere vlakke afdichting voor wandmontage is bij de levering inbegrepen.

De KEL-FG-ER-A flensbehuizing past op de uitsparing van een standaard 24-polige heavy-duty connectoren (36 x 112 mm); het KEL-FG-ER-B frame past op 36 x 46 mm uitsparingen. Het flensframe KEL-FG-ER-E met enkele rij doorvoertules wordt gekenmerkt door zijn ruimtebesparende ontwerp en is daarom ideaal voor kabels met platte connectoren (bijv. Sub-D) en waar de ruimte beperkt is. De productserie kan worden gecombineerd met het IMAS-CONNECT™ hybride doorvoersysteem van icotek en biedt een breed scala aan extra kabelinvoer opties. De KEL-FG-ER-serie biedt beschermingsklasse IP65 volgens DIN EN 60529, trekontlasting volgens DIN 62444, cURus, de spoorwegnorm HL-3 en vele andere goedkeuringen.

Voor verdere informatie kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag. 

LUMIFA LF3D LED-machineverlichting IDEC

Led-machineverlichting wordt gebruikt voor het verlichten van machines. De LF3D LUMIFA ledverlichting van IDEC maakt gebruik van nieuwe led-technologie voor nog beter zicht op delen van de machine. Door dit verbeterde zicht is een operator nog beter in staat om de machine goed te bedienen. De IDEC LF3D ledlamp is beschikbaar in een opbouw- of een inbouwvariant. Waarom deze machinelamp vernieuwend is, en wat de voordelen hiervan zijn, lees je in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe led-technologie?

Het grootste voordeel van deze IDEC-ledverlichting, is de vernieuwde LUMIFA LF3D led-technologie. Deze led-technologie voorkomt dubbele schaduwen van de objecten in de ruimte waarin de machine staat. Bij conventionele machine ledverlichting bestaat de led uit meerdere kleine led-elementen die verder uit elkaar staan. Deze zorgen ieder voor een nieuwe schaduw omdat ieder ledlamp apart op het object of machinedeel schijnt. Deze schaduwen leiden af en zorgen voor een onduidelijker zicht.

De gepatenteerde LF3D-technologie gebruikt meer ledlampen op een veel kleiner oppervlakte, waardoor de schaduw gelijkmatig verdeeld wordt. Hieronder vind je de voordelen van deze innovatieve led-technologie:

 

  • Voorkomt dubbele schaduwen;
  • Vermindert de reflectie van het licht;
  • Gelijkmatige verdeling van het licht;
  • Speciale dimfunctie voorkomt verblinding van de operators tijdens onderhoud;
  • Krassen en oneffenheden worden duidelijker zichtbaar.

Welke algemene voordelen heeft deze LF3D LED-machineverlichting?

Natuurlijk moet machineverlichting ook aan andere voorwaarden voldoen en meer dan alleen een uitstekende lamp hebben. Machineverlichting wordt blootgesteld aan de meest uitdagende omstandigheden. Stoot- en slagvastheid is belangrijk en een sterk armatuur zorgt voor een verlichting die lang meegaat. De LUMIFA LF3D LED-machineverlichting is getest op de meest extreme omstandigheden en voldoet daardoor aan de hoogste beschermingsgraad van IP67G en IP69K. Door de verschillende aansluitingen en soorten is de lamp bovendien gemakkelijk in diverse toepassingen te gebruiken. De algemene voordelen van deze machineverlichting zijn:

  • Robuuste behuizing met RVS-front;
  • Bestand tegen (snij)oliën, stof en water met een hoge beschermingsgraad van IP67G & IP69K;
  • Bestand tegen hoge temperaturen (55 graden Celsius);
  • Gehard glas voorkomt beschadiging aan lamp door rondvliegend metaal;
  • Lichter en compacter dan conventionele machineverlichting;
  • Verschillende maatvoeringen en soorten.
                
    Weerstandtest tegen olie                                                                   Weerstandtest tegen water

Welke varianten LF3D-ledverlichtingen zijn er?

De LF3D LED-machineverlichting is beschikbaar in een diffuus- of een standaardlichtverspreiding. Deze standaarddistributie van het licht is relevant voor werkoppervlaktes waarbij de handeling gericht is op één punt van de machine of object. Dit is bijvoorbeeld een boor- of freesoppervlakte. Je kunt ook kiezen voor een diffuus licht waarbij de distributie meer verdeeld is over de gehele ruimte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zowel de standaard als de diffuus-ledlamp voldoen aan de minimale verlichtingssterkte die gesteld wordt volgens NEN-EN 1837:2020. De diffuus-ledlamp heeft een verlichtingssterkte van 1.000 lux en de standaardvariant 1.800 lux op 1 meter afstand.

Welke aansluitmogelijkheden heeft de LF3D armatuur?

Voor het aansluiten van de LF3D-machineverlichting zijn er drie keuzes: M8-connector, M12-connector of via een 5 meter lange kabel. Deze aansluiting zit aan de achter- of zijkant. Daarnaast is de LF3D-ledverlichting verkrijgbaar in een opbouw of inbouwvariant. De opbouwvariant is beschikbaar in 310mm lengte (55,8mm breed). De inbouwvariant is beschikbaar in de lengtes 307mm, 308mm en 389mm en in de breedtes 80mm of 105mm. Bij de inbouwvariant zit de aansluiting altijd aan de achterkant. De lamp is eenvoudig op verschillende plekken in de ruimte te monteren via schroeven.

Meer informatie over de LF3D-ledlampen?

Wil je meer informatie over de LF3D led-machineverlichting? Of wil je maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

De nieuwe WERMA eSIGN signaaltoren

WERMA eSIGN signaaltoren

De WERMA eSIGN signaaltoren is een signaallamp die modern design en uitgebreide functionaliteiten perfect combineert. Een modulaire signaaltoren, waarbij de toren opgebouwd is uit meerdere elementen, is overbodig door de innovatieve LED-technologie. Op deze pagina lees je meer over de WERMA eSIGN signaaltoren.

Hoe werkt de WERMA eSIGN signaaltoren?

De WERMA eSIGN signaaltoren geeft een nieuwe standaard aan signaallampen. Door de LED-technologie zijn er meer kleurcombinaties mogelijk dan alleen rood, geel en groen. Deze signaalzuil bestaat uit negen of vijftien segmenten die ieder afzonderlijk aan te sturen zijn. De signaalzuil is hierdoor voor de meest uiteenlopende doeleinden bruikbaar. Ieder LED-segment van de signaalzuil is afzonderlijk in te stellen. De WERMA eSIGN signaaltoren biedt een aantal mooie voordelen die goed in beeld worden gebracht in onderstaande video.

Diverse kleurencombinaties

Ben je op zoek naar een signaalzuil die meerdere kleurcombinaties aangeeft? Met de WERMA-lamp kies je uit meer dan 1 miljoen kleuren! Door de afzonderlijk in te stellen segmenten, is dit de perfecte signaaltoren als je met kleuren afgestemde signalen wilt geven. Deze optie maakt de lamp uniek ten opzichte van de gangbare modulaire uitvoeringen. De apart in te stellen segmenten, geeft je in één klap miljoenen signaalopties.

Diverse kleurencombinatie werma signaaltoren

Niveau-, knipper- en zwaailampfunctie

laadtijd weergave werma esign signaaltoren

Doordat de lamp de kleuren op een dynamische manier laat weergeven, kan de eSIGN signaaltoren van WERMA ook een niveau of laadtijd weergeven. Deze speciale ‘filling level mode’ was bij de conventionele signaalzuilen onmogelijk. In deze stand “laden” de individuele segmenten van de lamp zich geleidelijk met een vooraf bepaalde kleur, zodat het niveau of de laadtijd van een het proces duidelijk wordt. Het is ook nog mogelijk om de lamp op een speciale knipperfunctie of zwaailichtfunctie in te stellen.

Robuust en design gecombineerd

Het voordeel van signaaltorens die over 360 graden zichtbaar zijn, is dat de lampen vanuit alle hoeken te zien zijn. Een strak design oogt in dat geval wel zo professioneel. Deze lamp combineert een strak design met robuustheid. De lamp heeft de IP-waardes: IP66/IP69K (UL NEMA 4X voor de Amerikaanse markt). De IP-waardes zorgen ervoor dat de lamp bestand is tegen stof en hogedruk kan worden afgespoten.

Deze lamp is geschikt voor alle weersomstandigheden. Ook felle zon is geen probleem voor de WERMA eSIGN signaaltoren: de lamp is namelijk compleet UV-bestendig. Hierdoor blijft deze lamp perfect functioneren onder de hete zomerzon. De lamp is bestand tegen temperaturen van -30° C tot +60° C. Naast weersomstandigheden en stof, is deze lamp ook beschermd tegen de meeste agressieve stoffen, waaronder agressieve reinigingsmiddelen en olie.

Akoestische optie

Wil je, naast optische signalen, ook akoestische signalen geven? Kies dan voor de uitvoering met sirene. Deze sirene-optie biedt je tien verschillende tonen die naast elkaar functioneren met een output tot 105 decibel. De tonen worden gekoppeld aan de kleur van de lamp en zijn eenvoudig in te stellen. Klinkt goed toch?

IO-link of USB: integratie met jouw processen

De USB-signaaltoren van WERMA is te configureren via standaard USB (24V variant). Hiermee worden de instellingen van de lamp vooraf bepaald via vaste instellingen tijdens een configuratie middels USB. Dit is prima als je de lamp gebruikt voor een proces dat eentonig en stabiel is. Een geavanceerdere optie is het rechtstreeks koppelen van de lamp met jouw processen. Dit kan met de IO-link uitvoering. De IO-link uitvoering communiceert direct met controllers en sensoren van jouw applicatie. Door de WERMA eSIGN signaaltoren IO-link variant direct te koppelen via de M12 4-polige connectie met IO-link, bedien je eenvoudig de lamp op afstand via de PLC of procesbesturing en de IO link. Je kunt de lamp bijvoorbeeld zo instellen dat, na het afronden van een bepaald proces, de lamp automatisch op groen springt en het niveau laten weergeven van een tankinhoud.

Voor welke bedrijven is de WERMA eSIGN signaaltoren geschikt?

De WERMA eSIGN signaaltoren is geschikt voor verschillende machinebouwers en industrieën. In diverse processen is de lamp een welkome aanvulling op de dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld voor moderne verpakkingsmachines, spuitgietmachines of machines voor de voedingsindustrie.

De WERMA eSIGN signaaltoren wordt vooral veel gebruikt voor de volgende processen:

  • Machines en fabrieken;
  • Handmatige productielocaties;
  • Transportbanden en interne logistieke systemen;
  • Verpakkingsmachines;
  • Laadstations en distributiecentra.

Hoe monteer ik de WERMA eSIGN signaalzuil?

montage werma esign signaalzuilmonteren werma esign signaaltorenNadat je hebt bepaald welke signaaltoren jouw voorkeur heeft, wordt de lamp gekoppeld via de IO-link of door jou geconfigureerd naar de gewenste instellingen via USB. Vervolgens monteer je de lamp vrij eenvoudig met de speciale bevestigingsmiddelen. Bij een vlakke horizontale bevestiging schroef je de BK Type 4X-voet simpelweg op de ondergrond, waarna je de lamp in de houder plaatst. Bij een verticale plaatsing, bijvoorbeeld aan een muur, metalen paal of hekwerk, schroef je de BK Type 4X-beugel aan de muur en plaats je de lamp eenvoudig in deze beugel. Indien de hoogte van de lamp ten opzichte van de houder aangepast moet worden, dan bestel je een speciale WERMA-buis in de gewenste lengte.

Meer informatie over WERMA-signaaltorens?

Wil je meer informatie over de WERMA-signaaltorens? Of wil je maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

FIBOX ARCA-wandkasten van kunststof: een klasse apart

fibox-wandkasten

Industriële wandkasten zijn er om elektrische componenten te beschermen. De kasten worden gebruikt voor de meest uiteenlopende en uitdagende toepassingen. De juiste behuizing is daarbij cruciaal. Met een sterke wandbehuizing, wordt de inhoud immers beschermt. Ben je op zoek naar een sterke behuizing die jouw apparatuur beschermt tegen weer, wind en bliksem? De FIBOX ARCA wandkast geeft de zekerheid waar je naar op zoek bent. In dit artikel lees je onder andere:

  • Welke voordelen kunststof heeft ten opzichte van plaatstaal en RVS;
  • Welke algemene voordelen een wandkast van kunststof heeft;
  • Welke andere voordelen een FIBOX-wandkast te bieden heeft;
  • Welke (maatwerk)opties er zijn voor de behuizing.

De weerbaarheid van kunststof: het beste van twee werelden

Wandkasten die in de buitenlucht worden gebruikt, krijgen veel te voorduren: van dagelijkse invloeden zoals wind, regen en zon tot aan extremere weersinvloeden zoals hagel, vorst of soms zelfs een blikseminslag. Als een wandkast moet voldoen aan deze invloeden, kies dan voor een kunststoffen wandbehuizing.

Wandkasten zijn er grofweg in drie soorten materiaal: kunststof, RVS of plaatstaal. Maar wanneer kies je voor kunststof in plaats van RVS of plaatstaal?

Industriële wandkasten van plaatstaal

Plaatstaal is een sterk en betaalbaar materiaal dat prima geschikt is voor minder uitdagende toepassingen. Plaatstalen kasten worden voorzien van een poedercoating die de ergste corrosie voorkomt. Toch heeft het materiaal één groot nadeel voor toepassingen in de buitenlucht. De poedercoating kan beschadigen, waardoor corrosie kan optreden. Bij het bewerken van plaatstalen kasten, voor bijvoorbeeld een drukknop of HMI-paneel, verlies je de coating en daarmee ook de bescherming tegen corrosie. Het bewerken van een plaatstalen kast is mogelijk maar hiervoor is speciaal gereedschap nodig, bijvoorbeeld een pons.

Industriële wandkasten van RVS

RVS is vanwege corrosieweerbaarheid een veelgebruikt buitenalternatief voor plaatstaal. RVS geeft een robuuste bescherming tegen weersinvloeden en kan tegen een stootje. Kortom: een fantastisch materiaal voor wandbehuizing. Het nadeel? RVS wordt gezien als een duurder materiaal, wat natuurlijk invloed heeft op de prijs van de wandbehuizing. Alhoewel het bij een RVS-wandkast wel mogelijk is om RVS-delen aan te lassen, is het bewerken van RVS minder eenvoudig vanwege het benodigde gereedschap.

Industriële wandkasten van kunststof

Een kunststofwandbehuizing combineert de twee grootste voordelen van plaatstaal en RVS. Enerzijds is kunststof opgewassen tegen uitdagende omstandigheden. Anderzijds is het prijskaartje aantrekkelijker in verhouding met het alternatieve RVS-materiaal. Daarnaast heeft kunststof een aantal andere algemene voordelen.

De algemene voordelen van kunststof

Naast het kostenplaatje en de weerbaarheid zijn er nog een aantal algemene voordelen van een kunststoffen wandkast.

Kunststof is makkelijk te bewerken

Bij veel wandkasten is een bewerking of aanpassing belangrijk. Kunststof leent zich uitstekend voor maatwerkbewerkingen, doordat er makkelijk in te boren is. Dit is bij RVS of plaatstaal minder eenvoudig. Het zachte materiaal is eenvoudiger te bewerken en te ontbramen.

Kunststof is licht

Bij mobiele toepassingen speelt het gewicht van de behuizing een belangrijke rol. Zwaardere behuizingen zijn om deze reden minder mobiel. Kunststof is een licht materiaal en hierdoor eenvoudig te verplaatsen.

Kunststof heeft geen aparte aarding nodig

Vanwege het risico op kortsluiting moeten alle geleidend materialen geaard worden. Bij een plaatstaal of RVS-behuizing moet de deur of deksel apart geaard worden. Dit is bij een kunststofbehuizing overbodig doordat kunststof niet geleidt.

Waarom FIBOX?

CC Nederland werkt alleen met vooraanstaande leveranciers die garant staan voor kwaliteit en verdergaan dan de basis. De FIBOX-wandkasten hebben de volgende eigenschappen:

Hoogst mogelijke slagvastigheidswaarde (IK-waarde)

De slagvastigheidswaarde geeft simpelweg aan of een kast tegen een stootje kan. Dit wordt bepaald doormiddel van een impacttest die de IK-waarde bepaalt. Dat stootje is geen probleem voor de FIBOX-kast. Alle kasten zonder zichtvenster hebben de hoogst haalbare IK-waarde (IK10). Zelfs de behuizing met kijkvenster beschikt over een IK-waarde van 08 (IK08).

Hoge stof- en waterdichtheid (IP-waarde)

FIBOX-kasten hebben daarnaast een reputatie op water- en stofdichtheid. Handig voor als uw kast in een vochtige omgeving komt te staan. Deze dichtheid wordt bepaald aan de hand van de IP-waarde. De IP-waarde heeft twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan en het tweede cijfer tegen water. De FIBOX- behuizingen in ons assortiment beschikken over IP-waardes IP65 en IP66. Hiermee is de behuizing sowieso bestand tegen stof (IP6X). Daarnaast verschilt het per kast of de kast sproeidicht (IPX5) of waterdicht (IPX6) is.  

Brand- en UV-bestendigheid

Warmte, hitte en zon is de FIBOX-behuizing ook de baas met een hoge standaard brandwerendheid en UV-bestendigheid. Voor de wandkasten zonder kijkvenster is de classificatie voor brandwerendheid: UL94-5VA. Voor de UV-bestendigheid geldt een classificatie van UL 746C.

Benieuwd naar alle voordelen van de FIBOX ARCA wandkasten? Bekijk dan onderstaande video:

Welke soorten ARCA-kunststofwandkasten zijn er?

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in de kunststof FIBOX ARCA-wandkasten? Dan is het tijd om te kiezen welke maat en uitvoering je nodig hebt. Op onze website kies je uit drie verschillende soorten in diverse maatvoeringen:

Naast deze opties zijn er diverse accessoires beschikbaar in onze webshop. 

Leer de ARCA-wandkasten van FIBOX kennen

  1. De hoofdbehuizing van de Fibox ARCA is gemaakt van robuust polycarbonaat, dat vele voordelen biedt;
    - Niet corrosief
    - Hoge slagvastheid
    - Weinig onderhoud
    - UV-bestendig
    - Esthetisch aantrekkelijk
  2. Verlaagd ontwerp op de basis voor een hogere waterdichtheid
  3. Gepatenteerd scharnierontwerp met eenvoudige montage en verfijnd uiterlijk
  4. Deur met openingshoek van 120°
    - Kan naar links of naar rechts draaien
    - Voorgevormde bevestigingsbouten binnenin
    - Gemakkelijke toegang tot de inhoud
    - Deurstop beschikbaar
  5. Montage pods op de basis, het deksel en de vier zijkanten van de basis
  6. Brede en veilige pakking met PUR materiaal voor een hoogwaardige afdichting.
  7. Veilige 2-punts sluiting met zwenkbare handgreep en verwisselbare slotinzetstukken
  8. Speciaal gegoten ribontwerp om het kabinet extra stabiel en stevig te maken
  9. Dubbele hoek voor een veilige bevestiging zonder dat dit invloed heeft op de IP/IK waarden

Maatwerkoplossingen

Heb je speciale wensen voor je wandbehuizing? Dit is voor CC Nederland geen probleem. Wij helpen onder andere met:

  • Levering van alternatieve kunststofmaterialen dan het standaard polycarbonaat (keuze uit: EPDM, neopreen of siliconen);
  • Het creëren van uitsparingen in de behuizing met geavanceerde CNC-freesapparatuur;
  • Behuizingen voor de Amerikaanse markt (JIC- i.p.v. IEC-standaard).

Meer informatie over ARCA kunststof FIBOX-wandkasten?

Wil je meer informatie over de FIBOX-wandkasten? Of heb je interesse in een maatwerkoplossing? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Nieuwe generatie kabeldoorvoeren zonder gereedschap

kabeldoorvoeren-zonder-gereedschap

De nieuwe generatie deelbare kabeldoorvoer frames voor het KT-tulen systeem zijn uniek door de mogelijkheid om zonder gereedschap te monteren, de hoge kabeldichtheid en het eenvoudig doorvoeren van voor geassembleerde kabels. Het nieuwe deelbare KEL-FA kabeldoorvoersysteem van icotek is een compact systeem voor het doorvoeren en afdichten van kabels met en zonder connectoren, evenals hydraulische en pneumatische slangen.

De bediening is heel eenvoudig: nadat het frame is gemonteerd met de doorvoertules en kabels van het type KT, wordt de beugel geplaatst en worden de twee hendels met het onderste deel vergrendeld door ze naar beneden te drukken. Hier wordt een tweetraps vergrendeling gebruikt. In de eerste stap worden de componenten bij elkaar gebracht en worden de doorvoertules precies gepositioneerd. De tweede stap zorgt voor de optimale druk en een veilige vergrendeling. Hierdoor is het niet meer nodig om het deksel op het frame te schroeven. De draaibeveiligde constructie van de KEL-FA maakt een intuïtieve montage mogelijk. Aanpassingen, reparaties en onderhoud kunnen altijd snel en eenvoudig worden uitgevoerd. De garantie op voorgemonteerde kabels blijft bestaan.

De montagehoogte van het kabeldoorvoerframe is 22mm. Een ander voordeel is de geïntegreerde pakking aan de achterzijde, die zorgt voor een perfecte afdichting tussen het KEL-FA frame en de wand. Een hoge trekontlasting conform EN62444 op de kabel is mogelijk bij gebruik van icotek KT doorvoertules. Door het gebruik van multi-doorvoertules kan een zeer hoge kabeldichtheid (tot 40 kabels in één frame) worden bereikt. In combinatie met het IMAS-CONNECT™ adaptersysteem van icotek wordt de KEL-FA een allrounder en bijna ongelimiteerd in zijn toepassingsgebieden. De KEL-FA bestaat uit polyamide en is vrij van siliconen en halogeen. Het nieuwe frame voor kabelinvoer bereikt beschermingsgraad IP54. Certificering voor UL Type 12 (volgens UL 50E) is in uitvoering. Het temperatuurbereik is -40 ° C tot + 140 ° C (statisch).

Voor verdere informatie kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag. 

Scroll to top