Nieuws

Deelbare wartels: voor waterdichte afdichting van kabels

Deelbare wartels

Met de deelbare kabelwartels van ICOTEK kunnen kabels, met of zonder connectoren, of complete kabelbomen met een diameter van 1 tot 35 mm, snel en eenvoudig worden doorgevoerd en afgedicht in behuizingen, kasten of machines. Deze wartels bieden een waterdichte afdichting met beschermingsgraden tot IP66, IP68 en UL Type 4X. Afhankelijk van de vereiste beschermingsgraad kies je de juiste wartel voor je toepassing. In dit artikel lees je alles over de deelbare wartels van ICOTEK.

KVT: de meest populaire deelbare wartels

De KVT-serie vormt de kern van de deelbare wartels van ICOTEK. Deze wartels zijn breed inzetbaar en onderscheiden zich op drie belangrijke punten:

  • Maximale kabeldiameter
  • Beschermingsgraad (IP-waarde)
  • Trekontlasting conform DIN-norm

De KVT-serie biedt hogere IP-waarden (IP66 en IP68), ideaal voor kabeldiameters van 1 tot 35 mm. Bovendien biedt de KVT-serie trekontlasting volgens de DIN EN 62444-norm, wat vergelijkbaar is met standaard wartels.

Eenvoudige montage dankzij splitsysteem

Dankzij het splitsysteem van de deelbare wartels kunnen de kabels snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, ook achteraf. De kabel wordt in de doorvoertule geplaatst in een van de wartelhelften, waarna de twee helften eenvoudig zonder gereedschap in elkaar worden geklikt. Afhankelijk van de grootte van de wartel kunnen één, twee of vier afzonderlijke tulen in één wartel worden geïnstalleerd.

Waterdichte afdichting zonder gereedschap

De deelbare wartels kunnen eenvoudig worden gemonteerd door ze in een standaard metrische uitsparing te klikken (maten M20 tot M80) of vast te schroeven met een meegeleverde borgmoer. De tulen zorgen voor een betrouwbare afdichting volgens de betreffende IP-waarde, zonder dat speciaal gereedschap nodig is.

KVT-kabelwartels: de opties op een rij

  • KVT-ER (IP66/68): biedt gecertificeerde beschermingsklassen IP65/IP66/IP67/IP68 conform EN 60529. Met zeer hoge trekontlasting volgens DIN EN 62444, corrosiebestendige V2A roestvrijstalen schroeven en een robuust, trillingsbestendig ontwerp.
  • KVT (IP54): geschikt voor het doorvoeren van geprefabriceerde kabels, met behoud van de fabrieksgarantie. Snelle reparaties en onderhoud zijn mogelijk dankzij de hoge kabeldichtheid en eenvoudige montage.
  • KVT 80 (IP54): vergelijkbaar met de standaard KVT-serie, maar met een grotere diameter en trekontlasting conform DIN EN 62444.
  • KVT-SNAP (IP54): biedt snelle en eenvoudige installatie zonder gereedschap, ideaal voor dikkere wanden (> 5 mm).
  • KVT-W90 (IP54): ontworpen voor installatie onder een hoek van 90 graden ten opzichte van de kast, ideaal voor krappe installatieruimtes.
  • EMC-KVT (IP54): speciaal voor toepassingen waar elektromagnetische compatibiliteit (EMC) vereist is. De wartels bieden een zeer goede afscherming en betrouwbare bescherming tegen veld- en geleidingsgebonden storingen.

Bekijk het brede assortiment van icotek

Het brede assortiment deelbare wartels van ICOTEK biedt veelzijdige oplossingen, waarbij het niet nodig is om kabels door te knippen voor de installatie. Dit bespaart tijd, verhoogt de efficiëntie en behoudt de fabrieksgarantie op de kabels. Alle wartels zijn direct uit voorraad leverbaar. Heb je speciale wensen of grotere aantallen nodig? Neem dan contact met ons op.

Stel je eigen deelbare wartel samen

Via de online configurator van ICOTEK kun je eenvoudig je eigen deelbare wartel samenstellen op basis van je specifieke eisen en wensen.

Vraag een GRATIS SAMPLE KIT aan!

Wil je de deelbare wartels of andere producten van ICOTEK eerst zelf uitproberen? Vraag dan een gratis sample kit aan bij CC Nederland via dit formulier. Onze experts staan klaar om je verder te helpen.

Kabeldoorvoerplaten voor de voedings- en farmaceutische industrie

KEL-DPU-HD kabeldoorvoer

ICOTEK KEL-DPU-HD kabeldoorvoer

CC Nederland biedt een uitgebreid assortiment hygiënische kabeldoorvoeren, waaronder de rechthoekige KEL-DPU-H kabeldoorvoerplaat van ICOTEK. Deze kabeldoorvoerplaat, die reeds zijn waarde heeft bewezen in toepassingen binnen voedselverwerkings- en verpakkingsmachines, vormt een hygiënische oplossing voor kabeldoorvoer in omgevingen waar strikte hygiëne-eisen gelden.

Bespaar ruimte en montagetijd

De KEL-DPU-HD kabeldoorvoeren kunnen worden gebruikt als alternatief voor de traditionele, vaak dure RVS wartels die in de voedings- en farmaceutische industrie worden toegepast. Een belangrijk voordeel van deze kabeldoorvoerplaten is dat meerdere kabels via één opening kunnen worden geleid, wat zowel ruimte als montagetijd bespaart. Dit maakt de KEL-DPU-HD niet alleen een efficiënte keuze, maar ook een kosteneffectieve oplossing. Waar RVS wartels hoge kosten met zich mee kunnen brengen, biedt de kabeldoorvoerplaat van ICOTEK een voordeliger alternatief, zonder in te boeten op hygiëne en veiligheid, en voldoet deze aan de gestelde eisen van de FDA en EHEDG.

Kabeldoorvoerplaten met hygiënisch design

De KEL-DPU-HD kabeldoorvoerplaten zijn ontwikkeld in overeenstemming met de richtlijnen van Hygienic Design (HD) volgens de EHEDG-normen. Het ontwerp zorgt ervoor dat er geen uitsparingen zijn waar vuil zich kan ophopen, dankzij het gladde, vlakke oppervlak en hoeken met een radius van 6 mm, wat breder is dan de vereiste 3 mm voor een betere reinigbaarheid. Het gebruikte elastomeer is FDA-conform en goedgekeurd voor levensmiddelencontact volgens Verordening (EG) 1935/2004 en Verordening (EU) 10/2011. Daarnaast zorgt de signaalkleur blauw voor een duidelijke visuele herkenning, wat de inspectie vergemakkelijkt.

Toepassingen van de kabeldoorvoerplaten

De KEL-DPU-HD invoerplaten zijn geschikt voor het doorvoeren en afdichten van kabels zonder connectoren (buitendiameter van 3,2 mm tot 20,5 mm) in omgevingen met beperkte ruimte, met een beschermingsgraad van IP66/IP68*. Deze kabeldoorvoerplaat is voorzien van een robuust frame en biedt extra trekontlasting voor de doorgevoerde kabels. Bovendien komt de KEL-DPU 24 exact overeen met de uitsparing en schroefpunten van 24-polige industriële standaard connectoren, waardoor eenvoudige montage mogelijk is door middel van vastschroeven of vastklikken.

*IP68 geldt uitsluitend bij schroefmontage met interne draadbussen.

Voordelen van de KEL-DPU-HD Kabeldoorvoerplaten

  • Snelle en eenvoudige montage (vastklikken of vastschroeven)
  • Glad oppervlak met afgeronde hoeken (radius 6 mm)
  • Hoge afdichtingsgraad vergeleken met conventionele kabelwartels
  • Signaalblauwe kleur (RAL 5005) voor eenvoudige visuele herkenning
  • Uitsparing geschikt voor 24-polige industriële standaard connectoren
  • Bescherming tot IP68, dubbele kabelafdichting aan voor- en achterzijde
  • FDA-conform en gecertificeerd voor levensmiddelencontact volgens Verordening (EG) 1935/2004 en Verordening (EU) 10/2011, Ecolab-gecertificeerd

Meer informatie over rechthoekige kabeldoorvoerplaten KEL-DPU-HD

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de kabeldoorvoerplaten van ICOTEK, of wens je persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag verder!

Nog meer focus en specialisatie bij CC Nederland

In 2024 hebben we, tegen de algemene marktontwikkeling in, een mooie groei gerealiseerd. 

Deze groei hebben we te danken aan ons geweldige team, hun positieve instelling en de technische kennis waarmee we een sterke partner voor onze klanten kunnen zijn.

Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, hebben wij besloten om ons in 2025 uitsluitend te richten op de merken ILINOX, ICOTEK, IDEC, ILME en BERNSTEIN.

Dankzij deze strategische keuze kunnen we ons nog verder specialiseren, onze technische kennis verdiepen en onze service optimaliseren.

Als gevolg hiervan zullen we stoppen met de merken APEM, AKYTEC, WERMA en FIBOX. Op basis van de huidige condities is het nog mogelijk om tot en met 1 december 2024 een laatste bestelling te plaatsen, zodat we deze dit jaar nog kunnen uitleveren.

Mochten er nog vragen zijn over deze berichtgeving van kunt u contact met ons nemen.

Deelname World of Industry, Technology & Science Utrecht

Van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 september zijn wij weer aanwezig op de WoTS in de Jaarbeurs Utrecht.
Tijdens dit tweejaarlijkse event zouden we het erg leuk vinden om onze relaties persoonlijk te zien en te spreken.

Kom je ook? De koffie staat klaar! We staan in hal 11 standnummer A005

Gratis voorregistreren? klik hier

Openingstijden:
Dinsdag 24 september van 9:00 tot 17:00
Woensdag 25 september van 9:00 tot 17:00
Donderdag 26 september van 9:00 tot 17:00
Vrijdag 27 september van 9:00 tot 15:30

 

Bernstein SCR-P Safety Controller met DCD-diagnose

De nieuwe Bernstein SCR-P Safety Controller met DCD-diagnose

De Bernstein Safety Controller van de SCR P-serie is een programmeerbaar veiligheidsrelais die met name geschikt is voor grotere machines met meerdere veiligheidscomponenten of SRF-veiligheidssensoren. Met deze programmeerbare veiligheidscontroller kun je meerdere signalen vanuit de veiligheidssensoren of componenten naar binnen halen. Die signalen kunnen snel geconfigureerd en geprogrammeerd worden via drag & drop met de Bernstein SCR-P software. Alle informatie en diagnostische gegevens van de Daisy Chain Diagnose (DCD) zijn beschikbaar waar en hoe je ze ook nodig hebt. Kortom, een slimme oplossing met uitgebreide diagnosegegevens voor jouw veiligheidstoepassing.

Hieronder lees je waarom de Safety Controller uniek is binnen het Safety System van Bernstein, wat de grootste voordelen zijn en het belang van een DCD-diagnose voor jouw machines.

Flexibiliteit in het veiligheidscircuit

Bij een standaard veiligheidsrelais wordt bijvoorbeeld de hele machine uitgeschakeld wanneer er op een noodstop gedrukt wordt. Wat de Safety Controller uniek maakt, zijn de verschillende zones die je apart van elkaar kunt uitschakelen. Hierdoor wordt flexibiliteit gecreëerd bij het opstellen van het veiligheidscircuit en de afschakeling van de machine. Daarnaast zorgt de eenvoudige manier van configureren en programmeren middels drag & drop en de mogelijkheid tot communicatie met een ander PLC-systeem voor een uniek product in ons aanbod van veiligheidsrelais. De SCR-P veiligheidscontroller heeft standaard de communicatiemogelijkheid voor SIEMENS Profinet, Ethernet/IP en Modbus.

Schema SCR-P Safety Controller

Wat zijn de grootste voordelen?

De Bernstein SCR-P Safety Controller is de nieuwste aanwinst binnen het Smart Safety System van Bernstein en een slim alternatief voor de standaard SCR-veiligheidsrelais. Lees hieronder alles over de voordelen van deze controller.

Tweedraadssysteem

De Safety Controller werkt volgens een tweedraadssysteem. Hierbij zijn er twee aders die met een kabel langs de componenten van de afschakeling gaan en tegelijkertijd een stukje diagnose over diezelfde datakabel doorgeven. In die diagnose kun je zien of er bijvoorbeeld een deur open is gegaan of een hectometer niet goed staat uitgelijnd. Dit tweedraadssysteem loopt over de bestaande OSSD-signalen van het veiligheidscircuit.

Eenvoudige bedrading

Normaal gesproken worden alle schakelaars individueel naar een schakelkast bekabeld. Met de Safety Controller kunnen alle kabels doorgelust worden en heb je een enorm bekabelingsvoordeel. Doordat er weinig bekabeling nodig is, worden de kosten en montagetijd verminderd. Daarnaast zijn meer kabels foutgevoeliger, dus dat risico wordt ook verminderd. Het doorlussen van de OSSD-veiligheidssignalen is op zich niets nieuws, maar het unieke aan dit systeem is dat ook alle statusmeldingen over dezelfde draden lopen. Het is dus eenvoudig om te zien welke veiligheidsschakelaar onderbroken is van de in serie aangesloten sensoren.

 Flexibiliteit bij uitbreiding machine

Wanneer er iets wordt bijgebouwd in een machine dient de veiligheidsketen uitgebreid te worden met extra veiligheidssensoren. Met de Safety Controller is het niet nodig om hiervoor een nieuw veiligheidsrelais aan te schaffen. Je hoeft deze uitbreiding alleen te configureren in de software, zonder dat er een aanpassing gedaan hoeft te worden in de schakelkast.

Het belang van een DCD-diagnose voor jouw machines

Naast bovenstaande voordelen, biedt de veiligheidsketen ook de mogelijkheid om toestanden van de afzonderlijke SRF-sensoren in te lezen. De sensor die het verst verwijderd is van het besturingssysteem (maximaal 100 meter afstand), genereert en moduleert een ​​datapakket met zijn statusinformatie op de veiligheidssignalen. De sensor daarna leest het datapakket in, vult het aan met zijn eigen statusinformatie en geeft het pakket door aan de volgende sensor. Aan het besturingseinde van de veiligheidsketen bevindt zich een extra diagnosemodule die de diagnostische informatie van het veiligheidssignaal scheidt en voorbereidt voor de communicatie naar bijvoorbeeld een hoger systeem, zoals een PLC-systeem. Doordat niet gezocht hoeft te worden naar de oorzaak van de uitschakeling van een machine, maar deze direct zichtbaar is, wordt o.a. de stilstand tijd van een machine verkort.

Vaste koppeling met PLC-systeem

De Safety Controller heeft een vaste koppeling met PLC-systemen via Profinet, Ethernet/IP of Modbus. Er zijn 4 stappen om de PLC-koppeling te voltooien.

  1. Zorg voor een veilige configuratie.
  2. Voer een automatische interface configuratie uit.
  3. Integreer de SCR-P Safety Controller in de hardware configuratie van de PLC met behulp van de gebruiksaanwijzing.
  4. Alle informatie en diagnostische gegevens zijn nu beschikbaar in het PLC-systeem.

Meer informatie over de Bernstein SCR-P Safety Controller?

De SCR-P Safety Controller van Bernstein is verkrijgbaar en op voorraad bij CC Nederland. Wil je meer informatie over de Safety Controller? Bekijk onze brochure of het handboek. Of heb je maatwerkadvies nodig van één van onze experts?  Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

ILINOX-klemmenkasten en -drukknopkasten met hygiënisch design (HD)

Klemmenkasten worden gebruikt om kabels te verbinden en te vertakken. In een klemmenkast zitten veelal klemmenstroken of kleine decentrale elektrische componenten.

Drukknopkasten geven je de mogelijkheid om machines decentraal te bedienen. In de drukknopkasten worden de drukknoppen of piëzoschakelaars gemonteerd en beschermd tegen vocht en vuil. Voor hygiënische ruimtes, zoals in de levensmiddelenindustrie, is correcte montage van de bekabeling en bedieningspunten extra belangrijk. CC Nederland biedt een ruim assortiment drukknop- en klemmenkasten van het merk ILINOX met hygiënisch design. Hieronder lees je het belang van een hygiënische afdichting en hoe de kasten van ILINOX hieraan voldoen.

Het belang van hygiënische afdichting voor klemmen- en drukknopkasten

In ruimtes waar hygiëne extra belangrijk is, bestaan een aantal aandachtspunten voor drukknop- en klemmenkasten. Hygiënisch design is bovendien verplicht als de kast zich direct boven levensmiddelen bevindt. Selecteer je een klemmen- of drukknopkast voor een soortgelijke toepassing? Houd dan rekening met de volgende eigenschappen:

  • Eenvoudige reiniging;
  • Water- en vuildichtheid;
  • Bestendigheid tegen hogedrukreinigers;
  • Weerbaarheid tegen schoonmaakmiddelen;
  • Corrosiebestendigheid;
  • Onderdelen met blauwe signaalkleur.

Hygiënische drukknop- en klemmenkasten van ILINOX

Om aan bovenstaande criteria te voldoen, heeft ILINOX een speciale lijn ontwikkeld met een hygiënisch design. Lees hieronder alles over de voordelen van deze drukknop- en klemmenkasten.

Siliconen afdichting in blauwe signaalkleur conform EHEDG

Een siliconen afdichting voorkomt dat vuil en vocht binnen de behuizing komt en de elektriciteit aantast. De ILINOX-kasten voldoen aan de EHEDG-norm. EHEDG staat voor European Hygienic Engineering Design Group en geeft normen voor hygiënisch design. De blauwe signaalkleur is voor deze norm een belangrijk criteria, omdat blauw eenvoudiger te traceren is tussen levensmiddelen en er bestaat geen organisch product in de kleur blauw. De siliconen afdichting is bestand tegen de meest voorkomende reinigingsmiddelen in de voedingsindustrie.

Reiniging en corrosiebestendigheid

Tijdens het schoonmaken wordt - naast reinigingsmiddelen - ook water gebruikt. Het materiaal van de klemmen- en drukknopkasten is volledig van 316L-RVS om corrosie te voorkomen. In de levensmiddelensector is het daarnaast van belang dat oppervlaktes geen vuil vasthouden. Daarom is de oppervlakteruwheid van de ILINOX-kasten zo laag mogelijk gehouden; de oppervlakteruwheid is kleiner dan 0,28 micrometer. Hierdoor hecht vuil minder snel en is het oppervlakte makkelijker te reinigen.

Water- en vuildichtheid

Water, stof en vuil kunnen de behuizing aantasten en zijn onhygiënisch indien ze in naden en hoeken van behuizing blijven zitten. Om dit te voorkomen is een hoge stof- en waterdichtheid gewenst. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de behuizing bestand is tegen water en stof. De ILINOX-kasten hebben de hoge IP- waarden IP66 en IP69K, waardoor ze bestand zijn tegen besproeiing onder hoge druk van dichtbij met warm water. De opstaande rand van de ILINOX-kasten fixeren de siliconen afdichting. Hierdoor blijft de afdichting ook in positie bij hogedrukreiniging. De deksels van de kasten zijn tien graden schuin aflopend, waardoor vuil en water makkelijker wordt afgevoerd.

Schroefbouten en montage

Om het deksel vast te zetten, worden speciale schroefbouten gebruikt van AISI316L-RVS. Door de blauwe siliconen afdichtingsring en het hexagonale ontwerp van de schroefbout, is het onmogelijk dat er vuil achterblijft. De bijgeleverde afstandsbus zorgt ervoor dat het deksel altijd met de juiste kracht wordt aangedraaid.

Antirotatie en uitsparing in de drukknopkasten

Het enige verschil tussen de drukknopkasten en de klemmenkasten is de uitsparing in de deksel van de drukknopkast. De deksel is voorzien van één of meerdere ronde uitsparingen met twee nokjes waar de gestandaardiseerde drukknoppen precies in passen. Wordt in plaats van een drukknop een draaischakelaar gemonteerd? Dan zorgen de twee (antirotatie)nokjes ervoor dat alleen de schakelaar meedraait.

Meer informatie over ILINOX-drukknopkasten of -klemmenkasten?

Wil je meer informatie over ILINOX-drukknopkasten of -klemmenkasten? Of liever maatwerkadvies? Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag op weg!

Nieuwe prijzen AkYtec per 8 Januari 2024

Akytec prijsupdate

AkYtec hanteert per 8 Januari 2024 een nieuwe brutoprijslijst, zie onderstaande link:

Prijslijst AkYtec per 08 Jan 2024

De aanpassing geldt zonder uitzondering voor alle leveringen vanaf 8 Januari 2024.

Per 1 december 2024 zal CC Nederland het merk AKYTEC niet langer voeren. Deze beslissing is genomen na een zorgvuldige evaluatie van ons assortiment en onze strategische richting. Tot het einde van dit jaar blijven we beschikbaar voor ondersteuning en service voor AKYTEC-producten. Heb je vragen over deze verandering of wil je meer weten over onze andere fabrikanten? Neem gerust contact met ons op; ons team staat voor je klaar om je te helpen.

Hoe kies je het materiaal van een behuizing?

Vaak is het kiezen van de juiste behuizing een sluitpost in het ontwerpproces. De materiaalkeuze van de behuizing is afhakelijk van vele factoren. Omdat wij in de praktijk vaak met klanten deze afwegingen bespreken in relatie tot hun toepassing en specifieke eisen leek het ons een goed idee om de meest voorkomende factoren op een rij te zetten. In dit artikel noemen we de vijf belangrijkste die voorafgaan aan de materiaalkeuze.

Lees meer

Nieuwe prijzen FIBOX per Januari 2024

FIBOX prijsupdate

FIBOX hanteert per 1 Januari 2024 een nieuwe brutoprijslijst, zie onderstaande link:

Prijslijst FIBOX per Jan 2024

De aanpassing geldt zonder uitzondering voor alle leveringen vanaf 1 Januari 2024.

Met ingang van 1 december 2024 zal CC Nederland het merk FIBOX niet langer vertegenwoordigen. Deze beslissing is het resultaat van een zorgvuldige herziening van ons productaanbod en onze strategische focus. Tot het einde van het jaar zijn we er voor je met ondersteuning en service met betrekking tot FIBOX-producten. Heb je vragen over deze wijziging of wil je meer weten over onze andere fabrikanten? Neem gerust contact op met ons team; we helpen je graag verder.

Scroll to top